Kiedy ostatnio jedliście Państwo coś naprawdę gorzkiego? Współczesna dieta często skupia się na słodkich, kwaśnych czy słonych smakach, zaniedbując jeden zasadniczy aspekt – goryczki. Te niegdyś obecne w codziennej diecie, dziś są niemal zapomniane, a szkoda, gdyż odgrywają kluczową rolę w naszym zdrowiu.
Cynamon cejloński (Cinnamomum verum), pochodzący z ekologicznych upraw, olśniewa swym smakiem i zapachem. Aromatyczną korę, po procesie suszenia, delikatnie mielimy, aby zachować pełnię zawartych w niej olejków eterycznych oraz innych cennych składników.
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego olej MCT z kokosa zdobywa coraz więcej zwolenników wśród osób dbających o zdrowie i piękno? Nie tylko sportowcy i osoby prowadzące aktywny tryb życia korzystają z jego dobrodziejstw. Ten olej ma również swoje zastosowanie w kosmetyce i może być ważnym elementem diety każdej osoby, niezależnie od wieku i stylu życia. W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się, dlaczego warto włączyć olej MCT do codziennej rutyny.
Już od ponad 5 000 lat znane są niesamowite właściwości zdrowotne oleju pozyskiwanego z czerwonej palmy. W starożytnym Egipcie uważano go za święty. Obecnie stosowany jest w kuchni i kosmetyce, a także w zdrowych dietach i profilaktyce prozdrowotnej.
Musa pamięta dobrze każdy skrawek rodzinnej ziemi, który od lat rodzi smakowite owoce regionu Dayr Ballout, zlokalizowanego na zachodnim brzegu Palestyny, w którym dorastała. Dziś, razem z mężem i 8 swoich dzieci prowadzi jedną z wielu tradycyjnych plantacji produkujących najwyższej klasy oliwę z oliwek. Oliwa ta, nazywana złotem regionu powstaje z odmiany RUMI, pochodzącej jeszcze z czasów Cesarstwa Rzymskiego, a same gaje ulokowane na zboczach pamiętają bogatą historię sięgającą nawet 6000 lat.